Mystické recepty s bezinkou

  • Bezinka, známá také jako černý bez, je rostlina s bohatou historií a širokou škálou použití v lidovém léčitelství a kuchyni. Květ bezinky je plný vitamínů a minerálů a má protizánětlivé, antioxidační a antivirové vlastnosti. Bezinkové květy se používají k výrobě sirupů, čajů, vín, likérů a dezertů.

Bezinkový sirup:

  • 10 velkých květenství bezinky
  • 1 litr vody
  • 500 g cukru
  • 2 citrony

Postup

  • Květy bezinky opláchněte a zbavte hmyzu. V hrnci smíchejte vodu, citrony nakrájené na plátky. Přidejte bezové květy a nechte přes noc v temné místnosti. Přidejte druhý den cukr a zahřejte dokud se cukr nerozpustí. Sceďte přes sítko a nalijte do čistých lahví ještě horké, aby směs se nezkazila.

Bezinkový likér:

  • Ingredience:
  • 10 velkých květenství bezinky
  • 1 litr vodky
  • 500 g cukru
  • 2 citrony
  • Kyselina citronová (volitelně)
  • Postup:
  • Květy bezinky opláchněte a zbavte hmyzu.
  • V hrnci smíchejte vodku, cukr a citrony nakrájené na plátky.
  • Přiveďte k varu a vařte 10 minut.
  • Přidejte bezinkové květy a vařte dalších 10 minut.
  • Směs nechte přes noc vychladnout.
  • Sceďte přes sítko a nalijte do čistých lahví.
  • Skladujte v chladničce.